Tuinieren in de herfst en winter

Aan het einde van de zomer staat de grote schoonmaak van je tuin weer in de planning, in het begin van de herfst is er altijd veel te werk te doen in je tuin; 

  • De heggen moeten worden verzorgd
  • Takken moeten gesnoeid worden
  • De herfstbladeren moeten geharkt en opgeruimd worden
  • De bloembollen moeten de grond in 

De herfst is de periode om er voor te zorgen dat je tuin weer netjes opgeruimd is, hierom staan er in dit artikel wat tips om de tuin op de lente voor te bereiden. 

Opruimen

Zorg ervoor dat je je tuingereedschap tijdens de winter netjes opbergt om de spullen te beschermen tegen de diverse weersinvloeden in de winter. Het gereedschap dat je tijdens de herfst en winter niet hoeft te gebruiken kun je tijdens de winter het beste opbergen in een tuinhuis of schuur. Zorg er hierbij wel voor dat de werkplaatsinrichting van je tuinhuis of schuur netjes opgeruimd is zodat je tijdens lente je werkzaamheden weer kan vervolgen. 

In de herfst zaaien 

Ook is het mogelijk om in de herfst alvast te gaan zaaien of planten, er moet hierbij wel rekening worden gehouden met het soort plant. Het soort plant dat ideaal is om in de winter te planten zijn koudkiemers. Deze plantensoort heeft de temperatuur rond het vriespunt nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Je kunt onder andere deze soorten in de heft zaaien: 

Boomsoorten en struiken

Kastanje, sneeuwbal, pinksterroos, clematis, Berberis, toverhazelaar, vuurdoorn, hazelnoot, amelanchier, kornoelje, dwergmaretak, kamperfoelie.

Vaste soort planten

Wildemanskruid, alpendistel, levermos, steenbreek, zilverdistel, kerstroos, astilbe, adonisroos, bergenie, bosanemoon, monnikskap, gentiaan, alpendistel, klaproos.

Winterbescherming

Het is ook belangrijk dat je de planten beschermt die niet zo goed tegen vorst kunnen.
Voordat de sneeuw en vorst in ons land aantreedt moet je ervoor zorgen dat je de planten beschermt die de koude winter niet kunnen overleven. Dit kun je doen door een jutezak of een fleecekap over de planten te trekken om ze warm in te pakken, zodat de kou ze bespaard wordt. Het is hierbij belangrijk om geen folie te gebruiken want dit is niet-luchtdoorlatend en het kan daarom je planten beschadigen.

Afdrukken