De voordelen van Groen in je tuin

Meer groen in je tuin verbetert de levenskwaliteit. Er zijn veel Nederlanders die graag extra geld uitgeven aan een mooie tuin. Uiteindelijk zijn het niet de meubelen of de nieuw tuinset dat mensen gelukkig maakt, maar het aantal planten. In dit artikel geven we tips voor het inrichten van een tuin en waar je allemaal aan moet denken.

Investeren in een groene tuin is een goede zaak. Het verbetert de levenskwaliteit van mensen. Bijvoorbeeld wanneer je s’ochtends wakker wordt en direct een goed gevoel hebt, omdat je tuin er zo mooi bij ligt. Daarnaast nodigt het voor kinderen uit om meer te bewegen. Kortom, er zitten voldoende voordelen aan een groene tuin - dat is één ding dat zeker is.

Een betere levenskwaliteit

Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met een groene tuin gelukkiger zijn dan mensen die dit niet hebben. De groene planten en de natuurlijke uitstraling doet iets met je zonder dat je het door hebt. Het geeft je een beter gevoel, het laat je opstaan en thuiskomen met een voldaan gevoel. Daarnaast spelen kinderen meer in een groene tuin, wat niet alleen goed is voor de beweging die ze dagelijks krijgen, maar ook voor hun algemene kennis over planten en dergelijke. Daarnaast zorgt groen in je tuin voor meer leven in je tuin. Er komen insecten en vogels op je tuin af, waardoor het begint te leven. Tot slot vermindert een tuin met veel planten de geluiden van buitenaf en spoelt water makkelijker weg. Ook dit komt het levensgeluk ten goede. Bekijk hier welke planten je tuin veel goeds doen.

Groente en fruit planten

Voor mensen die graag hun eigen groente en fruit willen kweken: doe het! De planten van groente en fruit zijn vaak erg mooi en daarnaast geeft het je veel voldoening wanneer je je eigen groente en fruit kunt oogsten en eten. Het voordeel is dat altijd heerlijke verse groente en fruit in je tuin hebt staan. Daarnaast is het voor kinderen een mooie ervaring om meer te leren over het kweken van groente en fruit en leert het de natuur meer waarderen.

Hoveniersbedrijf inhuren

Wanneer je van plan bent om een hoveniersbedrijf in te huren, raden we jou aan goed naar het aanbod te kijken. Er zijn behoorlijk wat hoveniersbedrijven die jou kunnen helpen met het aanleggen van een nieuwe tuin of het onderhouden van een tuin. Ook kunnen zij helpen bij het aanleggen van mooi kunstgras. Leg daarbij wel uit dat je graag een groene tuin hebt. Het voordeel van een hoveniersbedrijf is dat zij alle planten goed kennen en weten welke planten eenvoudig in het Nederlandse klimaat groeien en welke meer aandacht nodig hebben.

Afdrukken E-mailadres

Wat heb je nodig om zelf een laurier te kweken?

Veel mensen gebruiken een laurier om een natuurlijke afscheiding te ontwikkelen tussen hun eigen tuin en die van de buren. Een laurier is een erg dichte struik, waardoor het voor je buren niet mogelijk is om tussen de laurier door te kijken! Ook geeft een laurier je tuin een zeer natuurlijke, groene uitstraling door de mooie kleur van haar bladeren. Het kopen van een laurierplant brengt de nodige kosten met zich mee. Om op deze kosten te besparen kan het leuk zijn om je eigen laurier te kweken! In dit artikel vertellen we je meer over de manier waarop je eenvoudig zelf een laurier kunt kweken.

Benodigdheden voor het kweken van een laurier

Om aan de slag te kunnen gaan met het kweken van een laurierplant, zal je allereerst een warme plek moeten creëren. Niet alleen moet deze plek warm genoeg zijn, ook moet er voldoende licht naar binnen vallen om de plant te kunnen laten groeien. Een tuinhuisje of een schuurtje is zodoende geen geschikte plek voor het kweken van de laurier. Een mogelijkheid die wel het overwegen waard is, is een tuinkas kopen. Een tuinkas biedt voldoende licht en ruimte om meerdere laurierplanten te kunnen kweken.

Laurier kweken in je eigen tuinkas

Tuinkassen worden in verschillende formaten en modellen aangeboden. Je kunt voor een tuinkas kiezen die je in de tuin zelf plaatst, maar ook voor een tuinkas die je tegen de muur op je terras of balkon kwijt kunt. Dit laatste model is voornamelijk interessant voor mensen die geen ruimte in hun tuin hebben en toch zelf een laurier willen kweken. Je kunt een dergelijke tuinkas vullen met potten, waarbij je in iedere pot een laurierplant zet. Wanneer de plant groot genoeg is kun je deze overpoten naar de tuin of verkopen.

Afdrukken E-mailadres

Tuinieren in de herfst en winter

Aan het einde van de zomer staat de grote schoonmaak van je tuin weer in de planning, in het begin van de herfst is er altijd veel te werk te doen in je tuin; 

  • De heggen moeten worden verzorgd
  • Takken moeten gesnoeid worden
  • De herfstbladeren moeten geharkt en opgeruimd worden
  • De bloembollen moeten de grond in 

De herfst is de periode om er voor te zorgen dat je tuin weer netjes opgeruimd is, hierom staan er in dit artikel wat tips om de tuin op de lente voor te bereiden. 

Opruimen

Zorg ervoor dat je je tuingereedschap tijdens de winter netjes opbergt om de spullen te beschermen tegen de diverse weersinvloeden in de winter. Het gereedschap dat je tijdens de herfst en winter niet hoeft te gebruiken kun je tijdens de winter het beste opbergen in een tuinhuis of schuur. Zorg er hierbij wel voor dat de werkplaatsinrichting van je tuinhuis of schuur netjes opgeruimd is zodat je tijdens lente je werkzaamheden weer kan vervolgen. 

In de herfst zaaien 

Ook is het mogelijk om in de herfst alvast te gaan zaaien of planten, er moet hierbij wel rekening worden gehouden met het soort plant. Het soort plant dat ideaal is om in de winter te planten zijn koudkiemers. Deze plantensoort heeft de temperatuur rond het vriespunt nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Je kunt onder andere deze soorten in de heft zaaien: 

Boomsoorten en struiken

Kastanje, sneeuwbal, pinksterroos, clematis, Berberis, toverhazelaar, vuurdoorn, hazelnoot, amelanchier, kornoelje, dwergmaretak, kamperfoelie.

Vaste soort planten

Wildemanskruid, alpendistel, levermos, steenbreek, zilverdistel, kerstroos, astilbe, adonisroos, bergenie, bosanemoon, monnikskap, gentiaan, alpendistel, klaproos.

Winterbescherming

Het is ook belangrijk dat je de planten beschermt die niet zo goed tegen vorst kunnen.
Voordat de sneeuw en vorst in ons land aantreedt moet je ervoor zorgen dat je de planten beschermt die de koude winter niet kunnen overleven. Dit kun je doen door een jutezak of een fleecekap over de planten te trekken om ze warm in te pakken, zodat de kou ze bespaard wordt. Het is hierbij belangrijk om geen folie te gebruiken want dit is niet-luchtdoorlatend en het kan daarom je planten beschadigen.

Afdrukken E-mailadres

Tips voor tuinverlichting

Het maken van een keuze voor de juiste soort verlichting
Het maken van een keuze voor de juiste soort verlichting kan soms behoorlijk lastig zijn. Er zijn veel verschillende soorten verlichtingstypes, elk met een andere gebruiksaanwijzing. Zoals LED tuinlampen. Daarnaast kan de verlichting nog extra functies hebben zoals een bewegingsmelder of timer. 

Het uitschakelen van de netstroom bij het aanleggen
Denk altijd aan uw eigen veiligheid voordat u begint met het aanleggen van de tuinverlichting. Als u begint met het aanleggen van de tuinverlichting controleer dan altijd of de netstroom wel uitgeschakeld is. Ook is het belangrijk om te werken met de juiste grondkabels. Dit voorkomt ongelukken.

Kies voor een lamp met een hoge beveiligingsklasse
Bij het maken van een keuze voor de juiste buitenlamp is het belangrijk om rekening te houden met weersinvloeden. U kunt het beste kiezen voor een lamp met een hoge beschermingsklasse. Een hoge beschermingsklasse beschermt de lamp tegen vocht. De lamp is geschikt voor buiten vanaf beschermingsklasse IP44. 

Het maken van een lichtplan
Door het maken van een lichtplan kunt u van tevoren bepalen hoe u de verlichting wil aanleggen en waar alle lichtpunten en kabels moeten komen. Dit kunt u het beste doen door gebruik te maken van plattegrond. Met hulp van deze plattegrond kunt u bepalen waar u alles wil plaatsen. Soms blijken tijdens het maken van het lichtplan bepaalde ideeën toch niet goed uit te komen. U kunt er beter op dat moment achter komen dan wanneer u al bezig bent met de aanleg van uw tuinverlichting. Ook kunt u er dankzij een lichtplan vooraf voor zorgen dat u alle benodigdheden al in huis hebt. U voorkomt zo ook dat u tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden voor verassingen komt te staan.

Afdrukken E-mailadres

Laurier aanplanten

Laurier aanplanten

Laurier is een mooie groenblijvende heester die wit bloeit als hij niet gesnoeid wordt. De struik kan prima als hoge haag worden aangeplant. Wilt u een lage haag kies dan voor een soort met kleiner blad.

Voor een lage haag kunt u laurier aanplanten. Kies dan voor een soort met wat fijner blad die u goed kunt snoeien, bijvoorbeeld de Prunus laurocerasus 'Otto Luyken' (125 cm) of Prunus laurocerasus 'Zabeliana' (100 cm). Het is ook mogelijk om voor een andere heester te kiezen. Liguster en buxus bijvoorbeeld hebben heel fijn blad en laten zich makkelijk in model snoeien. U kunt voor het snoeien hiervan een heggenschaar gebruiken, terwijl u laurier mooier houdt als u deze met een snoeischaar net onder het blad afknipt. Als u snoeit op een bewolkte dag, dan zullen de snoeiranden minder snel verkleuren.

Planten van hagen

Een mooi moment om haagplanten aan te planten is het najaar. Kunt u wachten met laurier of buxus kopen tot november dan is het mogelijk de struik uit de volle grond aan te schaffen. Planten zijn tussen november en maart in rust en groeien niet meer. Op dat moment worden heesters als laurier en bomen uit de volle grond gestoken en met kale wortels of kluit verkocht. Dat scheelt aanzienlijk in de prijs. Let op dat u haagplanten met kale wortels snel in de grond zet anders drogen de wortels uit. Planten in pot kunt u het hele jaar kopen en planten. Plant nooit wanneer het vriest. Wilt u meer weten over het aanplanten van hagen en de verschillende soorten zoals laurier, taxus, buxus en beukenhaag kijk dan naar deze handige instructievideo.

Tip: blad en bessen van de laurier (Prunus laurocerasus) en de Portugese laurier (Prunus lusitanica) zijn niet eetbaar. De echte laurier om te verwerken in de keuken heet Laurus nobilis.

Afdrukken E-mailadres

Meer artikelen...